Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Κατασκευή με γύψο


Πως είναι δυνατό να μην εντυπωσιαστούν τα παιδιά με μία τέτοια κατασκευή; Όταν από τη σκόνη (τον γύψο) θα δημιουργήσουν ένα έργο τέχνης με το οποίο θα διακοσμήσουν το δωμάτιό τους ή θα στολίσουν το ψυγείο της κουζίνας; Μα δεν είναι μόνον αυτό. Σημαντικότερο απ' όλα είναι πως μέσα από το παιχνίδι μαθαίνουν ένα σωρό καινούρια πράγματα. Μαθαίνουν πως η κάθε δημιουργία έχει τους δικούς της κανόνες που θα πρέπει να σεβαστούν. Όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να περιμένουν να στεγνώσει ο γύψος για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο, τον χρωματισμό. Αλλά κι εδώ, σε αυτό το στάδιο, υπάρχουνε σημαντικά μυστικά που θα τους αποκαλυφθούν: Θα μάθουν πως με το συνδυασμό δύο χρωμάτων μπορούν να δημιουργήσουν κάποιο άλλο που χρειάζονται για να χρωματίσουν το έργο τους.

Υπάρχουν πολλές εκδοχές κατασκευών με γύψο. Μία από αυτές είναι τα πολύχρωμα γλυκίσματα.
Αυτή είναι η μπροστινή όψη της συσκευασίας.
 Εδώ είναι η πίσω όψη της συσκευασίας.
Το περιεχόμενο αποτελείται από τις οδηγίες, από δύο σακουλάκια με γύψο, από το καλούπι, ένα πινέλο, τα χρώματα, τα αυτοκόλλητα μαγνητάκια και τα κλιψ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί για τα μαγνιτάκια στην περίπτωση που θα θέλουμε να τα κρεμάσουμε από κάποιο καρφί.
Εξ αρχής φροντίζουμε να στρώσουμε στο σημείο της εργασίας μας παλιές εφημερίδες ή κάποιο πανί. Βρίσκουμε ένα μικρό μπολ στο οποίο θα φτιάξουμε το μείγμα μας, ένα ψαλίδι για να κόψουμε τα σακουλάκια, ένα ποτήρι ή ένα μπρίκι με νερό για το μείγμα και χαρτί κουζίνας ή χαρτοπετσέτες για να σκουπίσουμε ότι χρειαστεί.
Αδειάζουμε την σκόνη στο μπολάκι. 
και αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε το μείγμα με την πίσω πλευρά του πινέλου.
 Όταν το μείγμα πάρει την μορφή που πρέπει καθαρίζουμε το πινέλο μας.
Προσοχή να μη πέσει περισσότερο νερό απ' ότι χρειάζεται. Το μείγμα θα πρέπει να είναι παχύρρευστο προς υγρό.
Στη συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα μας στα καλούπια.  

 Δεν μας ενοχλεί εάν ξεχειλίσει από αυτά. Ίσως και καλύτερα καθώς ο γύψος όταν στεγνώνει έχει την τάση να συρρικνώνεται.
Για να αδειάσουμε όλο το μείγμα από το μπολάκι μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα χέρια χωρίς κανέναν φόβο. Και βέβαια τα παιδιά δεν θα παραλείψουν να πασαλειφτούν όσο γίνεται περισσότερο. Κανένα πρόβλημα. 
Με λίγο νερό αμέσως όλα επανέρχονται και πάλι όπως ήταν. 
 Το πρώτο στάδιο της κατασκευής μας έφτασε στο τέλος του. Τώρα μαζεύουμε τα υλικά μας. Τα τακτοποιούμε στο κουτί τους για να τα χρησιμοποιήσουμε κατά το δεύτερο στάδιο της δημιουργίας μας. 
Ήδη θα πρέπει να έχουμε εξηγήσει στα παιδιά ότι το καλούπι μας θα μείνει σε μια γωνιά μέχρι το μείγμα μας να στεγνώσει. Πως αυτή είναι μία ιδιότητα του γύψου η οποία τον κάνει να μεταμορφώνεται από τη παχύρρευστη μορφή του σε στέρεη. Μπορούμε να μιλήσουμε και για άλλα παρόμοια υλικά όπως το τσιμέντο αλλά και τις διαφορές τους από τον γύψο.



Αφού αφήσουμε το καλούπι μας για αρκετές ώρες έως ότου το περιεχόμενό του στερεοποιηθεί, πολύ εύκολα μπορούμε να το βγάλουμε από αυτό. 



Το καθαρίζουμε με το πινέλο μας
και είμαστε έτοιμοι για τον χρωματισμό του. 
Απαιτείται να βρούμε μία επιφάνεια, κάποιο χαρτόνι, ένα κομμάτι μουσαμά, κάποια πλαστική επιφάνεια την οποία θα χρησιμοποιήσουμε ως παλέτα για τα χρώματά μας. (Εμείς εδώ χρησιμοποιήσαμε μία παλέτα από κάποιο άλλο μας παιχνίδι). 
 Με την πίσω πλευρά ενός μικρού κουταλιού παίρνουμε λίγο από το χρώμα που μας ενδιαφέρει και το τοποθετούμε στην παλέτα. Εδώ βρίσκουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδιά για την μίξη των χρωμάτων. Πως από τα τέσσερα βασικά χρώματα μπορούν να προκύψουν όλοι οι υπόλοιποι χρωματισμοί. 
 Έτσι λοιπόν πολύ εύκολα θα φτιάξουμε το πράσινο που μας χρειάζεται αναμιγνύοντας το μπλε με το κίτρινο.
Ήδη έχουμε φροντίσει να έχουμε ένα ποτήρι με νερό για να ξεπλένουμε το πινέλο μας και χαρτί για να το σκουπίζουμε καλά ώστε να μην μπερδευτούν τα χρώματα μεταξύ τους. Είναι σημαντικό να μείνουν καθαρά τα αρχικά μας χρώματα στη συσκευασία.

Αναμιγνύοντας κίτρινο και κόκκινο (και το ροζ μας κάνει) δημιουργούμε το πορτοκαλί που μας χρειάζεται.
Αναμιγνύοντας το πράσινο (που ήδη έχουμε φτιάξει από το μπλε και το κίτρινο) με κόκκινο (και το ροζ μας κάνει) δημιουργούμε το καφέ που μας χρειάζεται. 


 Έτσι σιγά σιγά φτιάχνουμε όλα τα χρώματά μας και ολοκληρώνουμε τον χρωματισμό των έργων μας.



  Στη συνέχεια τοποθετούμε στην πίσω πλευρά τα αυτοκόλλητα μαγνητάκια

 και τα υπέροχα γλυκίσματα μας είναι έτοιμα να διακοσμήσουν το ψυγείο ή κάποιο σημείο του παιδικού δωματίου. 

Πέρα λοιπόν από το όμορφο αποτέλεσμα, τα παιδιά, μέσω του παιχνιδιού, απέκτησαν πολλές ενδιαφέρουσες και χρήσιμες γνώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου